Jagthund

Den Ungarske vizsla – en allround jagthund

Udviklingen af jagthunde var et symptom på udvikling af huleboerne. Sammen med udviklingen af nye jagt redskaber, nye fremgangsmåder til jagt, blev også nye jagthunde racer udviklet, først og fremmest pga. de skærpede krav til hunden.

Brugen af skydevåben til jagt havde stor indflydelse på avlen af sådanne hunde, som er i stand til at give tegn om vildtets tilstedeværelse fra stor afstand. Det gjorde de ved at tage stand for vildtet, de rejste ikke vildtet, men ventede på jægeren, der rejser vildtet. Disse jagthunde kaldtes hønsehunde (og pointer).

Vizsla blev udviklet i slutningen af middelalderen. Flertallet af vesteuropas hønsehunde er af spansk oprindelse. I modsætning til dem er den ungarske vizsla delvis udsprunget fra den gule tyrkiske jagthund, delvis fra den gule pannon hound, som ikke eksistere mere.

Den Ungarske vizsla opdrættes i 2 hårtyper. Den ældste er korthåret vizsla, mens den ruhåret vizsla er opdrættet i nyere tid ved at krydse korthåret ungarsk vizsla med brun tysk ruhåret. Siden dengang har der ikke været nogen stor bestand af ruhåret ungarsk vizsla. Den ruhåret ungarske vizsla er med godt resultat brugt til almindelig jagt og er vældig populær også blandt ikke ungarske jæger.

Jagt med Ungarsk vizsla

I tiden før anden verdenskrig var de fleste jagtterræner til jagt for en enkelt person. I overensstemmelse dermed blev den ungarske vizsla udviklet og avlet. Efter anden verdenskrig blev jagtformen også reorganiseret, som et resultat af de radikale ændringer af samfundet. Jagt efter mindre vildt bliver i dag hovedsagligt jaget som selskabelig jagt. Denne udvikling er ikke blevet fuldt af jæger med jagthunde. Hovedbestanddelen af jagttræning med hund tager stadig udgangspunkt i træning til individuel jagt. Som følge deraf hører vi ofte den sætning; at selskabsjagt skader arbejdet med jagthunde. Dette er naturligvis ikke sandt. Arbejdet med jagthundene skal udvikle sig efter de nye behov, på samme vis som den udvikling vore tidlige forfædre gjorde så godt!

Jagt med Vizsla i praksis

Lad os se på hvilken jagt metoder og hvilken typer af vildt, hvor vi kan bruge en ungarsk vizsla. 

Individuel jagt på kaniner kan ske fra skjul, pürschjagt og at jage den af bo med fritte. En god vizsla er velkommen ved pürschjagt, en vizsla søger i god vind og tager stand for vildtet. Hvis vizslaen tager stand for vildtet på afstand, vil den aflede vildtets opmærksomhed på jægeren. På denne måde har jægeren tid til at forberede sit skud og jagten kan blive mere succesfuld. Det er ikke usædvanligt at en skudt kanin går så meget i skjul, at jægeren ikke finder den uden en god vizsla.

Balkan due og ringdue jagt kan blive ske om dagen. Pürschjagt langs vejsiden ved solsikke mark, stubmark, mellem træer eller på bredden. Jagt fra skjul kan drives morgen og sen aften, når ringduen trækker. Her er vizslaens arbejde at indsamle de skudte fugle. Uden den ville end ikke en tiendedel af fuglene blive indsamlet!

Jagt på skovsnepper kan kun ske når sneppen er på vingerne. Dette varer en meget kort stund ved daggrys tidlige lys og aftens mørkning. Vizsla skal sidde eller ligge musestille ved jægerens skjul. At finde den skudte skovsneppe i tusmørke er umuligt uden en vizsla, men vizsla må først starte eftersøgningen på kommando.

Vild fuglejagt omfatter jagten på vildand, krikand og gæs på marsken og indsøer. Denne individuelle jagt form kan gøres til fods, fra båd eller fra skjul. Fleste af de skudte og ramte fugle falder i vandet og rørskoven. At finde dem uden en vizsla er håbløs.

En vizsla må kun arbejde på kommando og ind imellem har den at sidde stille og ubevægelig. En vizsla må følge sporet af det ramte vildt i vand og på land, og hvis den ikke kan fange fuglen, skal hunden forfølge den så længe så det kan ses om fuglen er ramt eller til en anden kommando er givet. En vizsla kan også være til stor hjælp til at rejse vildtet fra rør og marsk. Her er betingelsen ikke at tage stand, men at rejse fuglen med det samme. En vizsla må være lydig og dygtig i vandet, så vel som på land.

Jagttyper med Vizsla

Jagt på skadedyr

Opgaven for en allround vizsla involvere alting i relation til jagt, som at forfølge det anskudte vildt, apportere de skudte skadedyr (ræv), naturligvis må hunden være trænet til det.

Selskabs jagt

For det første skal fasan jagt – og trampejagt fremhæves.

Jagt for stående hund

Jagt for stående hund er det der kommer tætteste på klassisk jagt. Jægerne går gennem såten, hor byttet kan være jagtfugle, harer og/eller skadedyr Vizslaerne arbejder foran et lille antal jægere uden at distrahere hinanden. Vizslaen tager stand for vildtet og efter der er skudt, skal hunden finde det anskudte eller skudte vildtet og apporter det.

I dag er mest jagt drivjagt, hvor driverne går gennem såten med deres hunde og driver fuglene frem til skytterne. Ved skud, skal andre vizslaer (dem på skyttens side) apportere vildtet. I reglen er disse jagter organiseret af skytter. Betydningen af vizslaens arbejde forøger effektiviteten af jagten, men en uopdragen vizsla kan spolere jagten økonomisk og moralsk. 

Jagt på stort vildt

Ved alle typer af storvildtsjagt er vizslaer en stor hjælp til at følge blodspor efter det skudte vildt, det er nødvendigt at hunden er lydig og rolig.

Falkoner

Vizslaen kan være til stor hjælp for falkoneren ved at søge og have stand for vildtet, hunden rejser fuglen på kommando, derefter følger falkonerens og falkens arbejde.

Som beskrevet i det ovenstående fortjener vizslaen sin betegnelse som ”allround”. Ved siden af sin effektivitet ved jagt, har den et meget dejligt sind; medgørlighed, viljen til at lære og arbejde, den er eftergiven og trofast – og et dejligt familiemedlem.

– Pomazi Agoston Kinologus 
Oversat til engelsk af Miczek Zsofia kennel Zoldmali 

Oversat til dansk af Nanna Brændgaard

Fra Worldmeeting 2004 for Ungarsk ruhåret vizsla